Design

Tento malý prostor byl přepracován tak, aby zahrnoval veškeré pohodlí domova

úprava zahrady na dvorku

Díky designu s dvouúrovňovou terasou a bujnou výsadbou se tento dvorek cítí jako soukromý ráj.

Jako návrhář a stavitel zahrad jsem často vyzván, abych přeměnil opuštěný dvůr na osobní Eden. Když jsem se poprvé setkal se svým klientem Timem O’Hearnem na jeho dvorku v Portlandu v Oregonu, ukázalo se, že tomu tak je znovu. Představoval si odlehlý ráj s místem pro vychutnání ranního šálku kávy, prostorem pro stolování a zábavu a horkou vanou, kde se dá zbavit stresu. Chtěl také bujnou výsadbu, rybník, zastíněný altán pro pěstování vinné révy a místo pro pěstování zeleniny – to vše v oblasti asi 30 stop široké a 40 stop hluboké.

dvorek předtím

Foto: s laskavým svolením Jeffreyho Balea



Malý dvorek měl řadu problémů, se kterými jsem se musel potýkat. Byl ohraničen garáží a třemi různými styly sousedních plotů. Ze sousedních domů byl také výhled do dvora. Terasa z popraskaného betonu v zadní části domu byla pokryta druhem hliníkové markýzy, která se obvykle vyskytuje u obytných přívěsů, a podobná markýza visela podél jedné strany garáže. Trávník tvořil hrbolatý svah lemovaný plevelem zaplněnými záhony rozrostlých azalek a rododendronů. Navzdory těmto bolestem v očích a výzvám jsem Tima ujistil, že dokážeme vytvořit svěží a soukromou zahradu, ve které se bude cítit jako doma.

Solidní plán řeší problémy

Abych zahájil proces řešení problému, změřil jsem místo a vypracoval základní plán. Pomocí kopií plánu jsem vytvořil několik volných schematických návrhů, abych se vypořádal s problémy webu a vytvořil rozložení, které by vyhovovalo Timovu seznamu přání.

Aby bylo možné získat soukromí od sousedů, bylo třeba v určitých oblastech umístit vysoké zástěny výsadby. Prostor, kde navazovala příjezdová cesta se zahradou, si vyžádal i stínění a bránu.

Pro sjednocení vzhledu stávajících plotů jsem navrhl jejich překrytí materiálem z čínského rákosu. Tyto odolné, slámové rákosí jsou tkané drátem do 20 stop dlouhých rolí, které se snadno stříhají a připevňují na dřevěné ploty.

zahradní vodní prvek

Nízké kamenné zídky, které obklopují vyvýšené záhony a vodní zahradu, slouží také jako posezení. Zlatolisté rostliny slouží jako jasné akcenty proti tmavšímu kameni.

Jedním ze způsobů, jak se vypořádat se svahem, je terasovat jej a vytvořit tak využitelný, rovný prostor. Protože svah na tomto dvoře nebyl strmý, rozhodl jsem se rozdělit prostor na dvě úrovně a vytvořit 18 palců vysoké stěny, které by mohly sloužit jako místa pro sezení a pro umístění předmětů. Namaloval jsem stěny, aby byly pevné, pomocí rozbité betonové suti z demolice terasy na vybudování zadních stran. Uprostřed horní terasy jsem použil hrachový štěrk rozsypaný přes krajinnou tkaninu, abych ušetřil dlažební kostky a minimalizoval odtok dešťové vody. Udělal jsem krok mezi dvěma úrovněmi terasy, abych snížil jak množství potřebného výkopu, tak dopad na kořeny stromů.

Na stěny a terasy jsme s Timem vybrali místní kámen s bohatými hnědými tóny. Dům byl vymalován matně šedou barvou, která nezvýšila architekturu ani zahradu, a tak jsme se rozhodli přemalovat dům na sytou čokoládovou hnědou s vínovým lemováním, které s kamenem vypadá atraktivně. Tmavé barvy ve skutečnosti dům vizuálně ustupují, takže jeho měřítko působí méně dominantně.

Vysoký altán jsem navrhl tak, aby navazoval na zadní část domu a aby na spodní terase dodal pocit soukromí. Tento altán uvádí tyčící se fasádu domu do měřítka se zahradou a vytváří příjemnou přechodovou oblast. Nainstaloval jsem také vratový vstup v místě, kde se příjezdová cesta setkává se spodní terasou.

Malý prostor zajišťuje několik aktivit

zahradní cesta obklopená zelení

Výsadba maskuje obvodové oplocení pokryté rákosím a změkčuje tvrdé okraje kamenných zdí vedle nášlapné cesty.

Abychom vytvořili útulný prostor pro vychutnávání ranní kávy, umístili jsme pod altán na spodní terasu u domu malý stolek a dvě židle. Udělal jsem altán 9 stop vysoký, aby ten prostor zůstal otevřený a vzdušný. Vybrali jsme stolní hrozny bez pecek ( Vitis ‚Suffolk Red‘, USDA Hardiness Zones 5–8), aby vyrostly na sloupcích altánu; jeho ovoce odpovídá nové barvě obložení domu. Robustní cedrové sloupky 6×6 také poskytovaly perfektní místo pro zavěšení houpací sítě. Cílem při uspořádání prostoru bylo vytvořit prostor pro různé životní aktivity vytvořením propojených ploch. Horní patro je určeno jako prostor pro stolování a zábavu. Kromě přidání struktury do prostoru slouží nízké kamenné zdi jako sezení, aniž by zabíraly další místo. Čtvercové úhly stěn posilují pocit, že zahrada je rozšířením domu, i když bez střechy.

Abych uspokojil Timovu touhu po vodním prvku, postavil jsem do dvou protínajících se zdí v zadní části zahrady obdélníkový rybník o rozměrech 6 x 10 stop. Jednoduchá fontána poskytuje zvuk tekoucí vody. Odtud stěna pokračuje jako vyvýšené lůžko v tenkém pruhu pozemku za garáží.

Protože je tato zahrádka tak funkční a příjemná, není žádným překvapením, že se používá každý den. Je to ideální místo pro čtení ranních novin, sdílení jídla nebo jen relaxaci. Tim si také rád dává horkou koupel ve vaně s drápy, užívá si vůni jasmínu a zvuků stékající vody a bambusových listů šumících ve vánku. Zní mi to jako Eden.

Jiný pohled na vířivku

dvorek ve výstavbě

Suť z demolice terasy byla použita k vytvoření suché studny pod vanou. Foto: s laskavým svolením Jeffreyho Balea

Touha mého klienta po vířivce představovala dilema. Cítil jsem, že by to zabralo příliš mnoho drahocenného místa. Hluk čerpadla a potenciální zápach z chlóru byly také věci, které je třeba zvážit. Jen nebylo kam elegantně umístit vířivku, a tak jsem místo ní navrhl vanu s drápy, napuštěnou horkou vodou. Míra vany je vhodná do zahrady, objekt působí elegantním dojmem a vyžaduje minimální údržbu. Další výhodou namáčení v čisté vodě, která časem vychladne, je to, že se poté necítíte vařeni. S Timem jsme se rozhodli zabudovat vanu do výklenku ve zdi, aby bylo možné sedět na zdi a máčet si ve vaně nohy. V teplých dnech je to také perfektní místo ke koupání Timova dítěte. Voda stéká do suché studny, která vznikla pod vanou vyhloubením jámy a jejím zasypáním sutí z demolice terasy.

vana na dvorku zahrady

Ve výklenku květináčů s vyvýšeným záhonem je zapuštěná vana s drápy.

Před: Problémy

Dům a dvorek se skládal z mixu designových stylů a prvků, které přidávaly pocit, že prostor není příjemný.

odstranění markýzy

Hliníková markýza a betonová terasa vedle domu byly odstraněny, aby vytvořily místo pro intimní terasu. Foto: s laskavým svolením Jeffreyho Balea

zahrada před vyobrazením

Ilustrace: Melissa Buntin

  • Neatraktivní, nepasující oplocení
  • Žádná zeleň, která by odclonila horní patra sousedních domů
  • Nevábné prostory na terase zakryté hliníkovými markýzami
  • Hrudkovaný, svažitý trávník bez specifických prostor pro zábavu a relaxaci

Po: Řešení

ilustrovaný vylepšený plán zahrady

Ilustrace: Melissa Buntin

Aby byl web lákavější a použitelnější, byl prostor rozdělen do řady propojených místností.

  • Ploty jsou pokryty rákosovými panely
  • Soukromí vytváří vysoký bambus a další výsadby po obvodu
  • Altán dodává spodní terase pocit soukromí
  • Horní terasa, obklopená nízkými kamennými zdmi, je domovem jídelního koutu, vany s drápy a vodní zahrady.

dvorek zahradní terasa

O něco vyšší horní terasa řeší svah dvora a vytváří prostor, který je odlišný od nižší terasy u domu.

zahradní branka

Z příjezdové cesty na spodní terasu vede vstupní brána pokrytá rákosím.